Met behoud van uitkering ondernemen in een sociale coöperatie
Heb jij een uitkering maar ook het verlangen om iets voor jezelf te beginnen? Doe je dit het liefst met ondersteuning en vanuit een vertrouwde omgeving? Kom dan ondernemen vanuit een sociale coöperatie!
Wat is een Sociale Coöperatie?
Een sociale coöperatie (wij zeggen ook wel ‘Soco’) bied je de gelegenheid om de dingen te doen waar jij sterk in bent en waar je energie van krijgt en zo het ondernemerschap te leren kennen. Voor de één betekent dat volledig uitstromen uit de bijstand en weer financieel op eigen benen staan. Voor de ander betekent dat om vanuit een Soco te blijven ondernemen en op die manier iets waardevols bij te dragen aan de maatschappij. Een Soco is meestal heel divers, met een mix van verschillende mensen met uiteenlopende talenten en bedrijven.
Door samenwerking kunnen leden van een Soco elkaar versterken, samen inkopen en samen opdrachten uitvoeren. Je kunt elkaar ook helpen met de boekhouding, marketing en klantwerving. Als het nodig is neemt de coöperatie bepaalde taken op zich. Ditzelfde geldt voor LaNSCO of de gemeente.
Wie kunnen lid worden?
Een Soco staat open voor iedereen die vanuit de bijstand voor zichzelf wil beginnen. Ook als je nog geen kant en klaar businessplan hebt liggen. Bij de meeste Soco’s is er een coach aanwezig die jou begeleidt bij de start en ontwikkeling van jouw bedrijf. Samen met de coach kijk je naar jouw plannen en wat er nodig is om ook daadwerkelijk geld te kunnen verdienen.
Hoe zit het met de bijstand?
Geen zorgen! De Participatiewet maakt het mogelijk om via een Soco te ondernemen met behoud van jouw uitkering. Met het geld dat je verdient als ondernemer kun je een deel investeren in jouw bedrijf en persoonlijke ontwikkeling. Een ander deel gaat naar de sociale coöperatie die daar bijvoorbeeld de huur en energiekosten van betaalt. Soms gaat er een deel ‘terug’ naar de gemeente. Iedere Soco maakt hierover zijn eigen afspraken met de gemeente.
Wat voor werk kun je doen?
Dat hangt er helemaal van af waar jouw krachten liggen en waar jij energie van krijgt. Gebruik jouw eigen talent en fantasie! Hoe enthousiaster jij bent, hoe groter de kans dat het je lukt. Binnen Soco’s zijn er in ieder geval tal van variaties en mogelijkheden. Wil jij je laten inspireren? Bekijk de succesverhalen van leden. Heb jij vragen of twijfel je nog? Wij komen graag met je in contact om samen met jou te kijken naar wat er mogelijk is.
Openingsfoto: © Oranje Fonds
Ervaringsverhalen
Ola en Alaa Shams starten Syrisch cateringbedrijf
In 2015 kwamen Ola en Alaa Shams naar Nederland. In een jaar tijd verhuisden zij tussen 12 AZC’s totdat zij zich uiteindelijk in Alkmaar vestigden. Thuis begonnen zij met het aken van Syrische maaltijden. Waarom laten we Nederland niet het echte Syrië zien en leren we hen meer over de beschaving, cultuur en het heerlijke eten? Zo begon hun businessplan. Samen met de sociale coöperatie Pangea Incubator hebben zij hun businessplan tot een succes gemaakt. Ola en Alaa hebben nu hun eigen cateringbedrijf en waren met hun eigen foodtruck aanwezig tijdens Koningsdag.
Ramses start zijn eigen fietswinkelbedrijf
Soms loopt het leven anders dan verwacht en kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Daar weet Ramses Kolenbrander alles van. Door omstandigheden raakte hij zijn woning kwijt. Toen hij uiteindelijk weer een vast dak boven zijn hoofd had, was de volgende stap het vinden van werk. Met twee rechterhanden en ruime ervaring met het werken in een fietsenspeciaalzaak opende hij in 2019 met behulp van Coöperatie Lichtpunt de deuren van fietsenreparatiebedrijf Dat-Well.
Aïsha voelt zich weer een professional
In 2013 raakte Aïsha Sriram haar baan kwijt. Overspannen en net gescheiden lukte het niet om weer een vaste baan te vinden. Schoorvoetend vroeg zij uiteindelijk een bijstandsuitkering aan, maar de wens om een eigen onderneming te starten was er altijd. De stap naar ondernemen vanuit de BBZ was net te groot. Daarom probeerde Aïsha het nogmaals met behulp van de sociale coöperatie Scope. Daar kreeg zij de ondersteuning en ruimte om te ontdekken of ondernemen bij haar past. Inmiddels is het haar gelukt om een eigen bedrijf te starten vanuit de bijstand en werkt zij nu als freelancer.