Met behoud van uitkering ondernemen in een Sociale Coöperatie

Heb je een uitkering? En heb je wel eens over ondernemen nagedacht, maar dacht je ‘dat is toch niets voor mij’? Misschien kun je dan tóch ondernemen, vanuit een sociale coöperatie!

Wat is een Sociale Coöperatie?

Een Sociale Coöperatie (wij zeggen ook wel ‘Soco’) biedt je de gelegenheid om in je eentje of samen met anderen de dingen te doen waar jij sterk in bent en waar je vrolijk van wordt, om zo zelfstandig het ondernemerschap te leren kennen.

Voor de een betekent dat volledig uitstromen uit de uitkering en weer financieel op eigen benen staan. Voor een ander kan het betekenen om vanuit de Soco te blijven ondernemen. Een Soco is meestal heel divers. Een mix van verschillende mensen, talenten en bedrijven.

Door de samenwerking kun je elkaar versterken, samen inkopen en samen opdrachten uitvoeren. Je kunt elkaar ook helpen met de boekhouding, marketing en het werven van nieuwe klanten. Als het nodig is neemt de coöperatie bepaalde taken op zich. Dit zelfde geldt voor LaNSCO of de gemeente.

Wie kunnen lid worden?

Een Soco staat open voor iedereen die vanuit een uitkering voor zichzelf wil beginnen. Bij de meeste Soco’s is er een coach, die je begeleidt bij de start en ontwikkeling van je bedrijf. Samen met de coach kijk je naar jouw plannen en naar wat er nodig is om er ook echt geld mee kunt verdienen.

Hoe zit dat met de Bijstand?

De Participatiewet maakt het mogelijk om via een Soco te ondernemen met behoud van een uitkering. Bijvoorbeeld vanuit de bijstand of met een WAO-uitkering.

Met wat je verdient als ondernemer, kun je een deel investeren in je eigen bedrijf en persoonlijke ontwikkeling. Een ander deel gaat naar de Sociale Coöperatie, die daar bijvoorbeeld de huur en de energiekosten van betaalt. Soms gaat er een deel ‘terug’ naar de gemeente. Iedere Soco maakt hierover afspraken met de gemeente.

Wat voor werk kun je doen?

Er zijn ontzettend veel soorten bedrijfjes binnen de bestaande Soco’s in Nederland. Je leest er meer over in ons blog. Wat jij kunt doen, dat ligt er helemaal aan wat jij zelf kunt en wat je leuk vindt. Gebruik je eigen talenten en je fantasie. Hoe enthousiaster jij bent, hoe groter de kans dat het je lukt.

Zoveel coöperaties zoveel variaties en mogelijkheden. Te veel om hier allemaal op te noemen. Ben je geinteresseerd? Heb je vragen of twijfel je?

Openingsfoto: © Oranje Fonds