Wat is een Sociale Coöperatie?

Sociale coöperaties zijn een groeiend fenomeen in Nederland. Voor gemeentes is het een innovatief middel waar een moeilijk bemiddelbare doelgroep goed geholpen wordt. Maar het is ook een plek waar mensen de ruimte krijgen om impact te maken, en waar deelnemers naar eigen vermogen aan de slag kunnen met hun vaardigheden en talenten.

Oikos

Sociale coöperaties creëren een ruimte waarin mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. Een ruimte waarin mensen tot bloei kunnen komen. Daarbij gaan we uit van de Oikos; het collectieve gedachtegoed. Oikos is Grieks voor ‘thuis’. Zo werken in de coöperatie mensen samen in een sfeer van vertrouwen, hanteren professionals praktische wijsheid en voeren zij het gesprek met mensen die aandacht, zorg, steun of wat dan ook nodig hebben. In die organisatievorm worden de gezamenlijkheid en betrokkenheid geborgd. 

Ondernemen binnen een sociale coöperatie

Als lid van een sociale coöperatie kun je starten met ondernemen binnen de structuur van de coöperatie. De coöperatie heeft overeengekomen regels met de gemeente. In een samenwerking doen de coöperatie en de gemeente wat nodig is om ondernemende mensen uit de bijstand te helpen. De sociale coöperatie is een aanvulling op de bbz: het werkt ook binnen de Participatiewet, maar biedt meer ondersteuning en opereert in samenwerking met andere ondernemers. Het is een oplossing voor mensen die nog niet toe zijn aan de bbz en graag willen samenwerken.

Leden van een sociale coöperatie

Sociale coöperaties bieden kansen aan mensen met een uitkering voor wie de drempel naar een vaste baan of eigen onderneming te hoog is. Dat kunnen ondernemers met tegenslagen zijn, mensen met een vluchtelingenachtergrond of die om een andere reden een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebben. Binnen een sociale coöperatie kunnen zij hun individuele talenten ontdekken en de wens om een eigen bedrijf te starten realiseren.

Ola en Alaa Shams starten Syrisch cateringbedrijf
In 2015 kwamen Ola en Alaa Shams naar Nederland. In een jaar tijd verhuisden zij tussen 12 AZC’s totdat zij zich uiteindelijk in Alkmaar vestigden. Thuis begonnen zij met het maken van Syrische maaltijden. Waarom laten we Nederland niet het echte Syrië zien en leren we hen meer over de beschaving, cultuur en het heerlijke eten? Zo begon hun businessplan. Samen met de sociale coöperatie Pangea Incubator hebben zij hun businessplan tot een succes gemaakt. Ola en Alaa hebben nu hun eigen cateringbedrijf en waren met hun eigen foodtruck aanwezig tijdens Koningsdag.

Ramses start zijn eigen fietswinkelbedrijf
Soms loopt het leven anders dan verwacht en kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Daar weet Ramses Kolenbrander alles van. Door omstandigheden raakte hij zijn woning kwijt. Toen hij uiteindelijk weer een vast dak boven zijn hoofd had, was de volgende stap het vinden van werk. Met twee rechterhanden en ruime ervaring met het werken in een fietsenspeciaalzaak opende hij in 2019 met behulp van Coöperatie Lichtpunt de deuren van fietsenreparatiebedrijf Dat-Well.

Aïsha voelt zich weer een professional
In 2013 raakte Aïsha Sriram haar baan kwijt. Overspannen en net gescheiden lukte het niet om weer een vaste baan te vinden. Schoorvoetend vroeg zij uiteindelijk een bijstandsuitkering aan, maar de wens om een eigen onderneming te starten was er altijd. De stap naar ondernemen vanuit de BBZ was net te groot. Daarom probeerde Aïsha het nogmaals met behulp van de sociale coöperatie Scope. Daar kreeg zij de ondersteuning en ruimte om te ontdekken of ondernemen bij haar past. Inmiddels is het haar gelukt om een eigen bedrijf te starten vanuit de bijstand en werkt zij nu als freelancer.

Meer weten over Sociale Coöperaties?