Wat is een Sociale Coöperatie?

Het fenomeen ‘Sociale Coöperatie’ is relatief nieuw, naast de kringloopwinkels en andere sociale bedrijven die kansen bieden aan ‘moeilijk bemiddelbare kandidaten’ en ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’.

Dat wil zeggen: mensen met een uitkering die niet (meer) kunnen aarden in een vaste baan. De Soco ondersteunt mensen binnen deze groep met individuele talenten en de wens om een eigen bedrijf te starten.

Een paar voorbeelden:

De Syrische vluchteling

Samer is een uit Aleppo gevluchte binnenhuisarchitect. Hij heeft een werkvergunning, maar zolang hij geen Nederlands spreekt, kan hij moeilijk aan de slag. Daarom zit hij in de Bijstand. Samer kookt regelmatig voor feestjes van vrienden en krijgt dan veel complimenten. Kan hij geen eigen cateringbedrijf starten?

De computernerd

Dick is gek van computers. Hij bouwt zelf perfecte machines van losse componenten. Geef hem een defecte computer en hij lost het voor je op. Dick heeft helaas moeite met het ritme en de sociale contacten van een standaard werkomgeving. Liefst zou hij in zijn eentje als ZZP’er computers repareren.

Ondernemen binnen een Soco

Mensen als Samer en Dick kunnen natuurlijk gewoon vanuit huis gaan ondernemen. Met als risico dat ze in conflict raken met de gemeente of Belastingdienst. Een Soco kan Dick en Samer helpen starten met ondernemen binnen de structuur van de coöperatie.

Onder begeleiding van de cooperatie en volgens samen overeengekomen regels met de gemeente. Zo doet de Soco samen met de gemeente wat nodig is om ondernemende mensen uit de Bijstand te helpen, geheel conform met wat mag.

Zelfstandigheid en eigenwaarde

Een succesvol eigen bedrijf is een mooi streven, maar niet altijd haalbaar. Nét zo belangrijk is dat je mensen de kans geeft weer iemand te zijn. Geen vluchteling, maar een cateraar. Niet een hobbyist met autisme, maar computerreparateur.

Geen bijstandsgerechtigde, maar tuinman, naaister, nagelversierder, grafisch ontwerpster, taartenbakker of manusje van alles. Zo ondernemen mensen zichzelf deels of geheel uit de Bijstand, met de Soco als broedplaats en springplank.

Meer weten over Sociale Coöperaties?