Over LaNSCO als platform voor sociale coöperaties

LaNSCO verbindt, ondersteunt en versterkt bestaande en startende sociale coöperaties door heel Nederland.

Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te ondernemen op een manier die past bij zijn of haar eigen mogelijkheden, talenten en kwaliteiten. Voor een samenleving waarin ieder mens naar vermogen bijdraagt.

In Nederland zitten circa 300.000 mensen langdurig in de bijstand. Zij hebben allemaal hun individuele kwaliteiten en willen graag aan het werk, maar het lukt ze niet om een betaalde baan te vinden. Kennelijk werkt voor deze groep het reïntegratiesysteem niet goed genoeg.

Een sociale coöperatie biedt kansen aan degenen binnen deze groep die graag zelfstandig willen werken. Het is een plek waar ze zichzelf mogen zijn, kunnen leren, zich verder ontwikkelen en ondernemen zonder onzekerheid over hun inkomen.

Door hier actief aan bij te dragen, sluit LaNSCO goed aan bij wereldwijd vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

De geschiedenis van LaNSCO en de sociale coöperaties in Nederland

In 2012 was in Breda een groep mensen die vrijwilligerswerk deed. Gezien de kwaliteiten die ze in huis hadden, wilden ze graag méér bijdragen en tegelijk de (voor)oordelen over mensen in de bijstand weerleggen.

In overleg met de gemeente startten ze een pilot: een coöperatie voor mensen in de bijstand met een talent of vaardigheid en de wens daar omzet mee te maken.

Zij kregen de mogelijkheid om een deel van hun uitkering zelf te verdienen door te ondernemen naar vermogen. En zo ontstond in december 2013 De Vrije Uitloop, de eerste Nederlandse coöperatie voor scharrelondernemers.

De situatie nu

De Vrije Uitloop heeft vele andere initiatieven voortgebracht. Vijf jaar later werken er zo’n 194 scharrelondernemers in meer dan 20 coöperaties, met elke hun eigen verhaal en eigen regels. Het is een bont gezelschap van mensen die op hun manier een steentje bijdragen aan de participatiemaatschappij.

Deze initiatieven hebben het niet gemakkelijk. De (voor)oordelen bestaan nog steeds, de ‘doelgroep’ is niet geliefd en weinig partijen willen investeren in mensen die wellicht altijd afhankelijk blijven van een uitkering.

De scharrelondernemers zélf geven echter aan enorm gelukkig te zijn met deze mogelijkheid. En daarom is in 2018, met dank aan het Oranje Fonds en Stichting DOEN, LaNSCO opgericht.

Op de hoogte blijven van het nieuws van LaNSCO? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacystatement.