SROI, CSRD, MVOi. allemaal termen waar veel over wordt gesproken. Tegelijkertijd zie ik organisatie stoeien met het invullen ervan. En ik zie mogelijkheden!

Laat ik beginnen met uitleggen wat het precies is. De overheid – en leveranciers van de overheid – hebben in veel gevallen een SROI-verplichting. Bij aanbestedingen bijvoorbeeld. Ze moeten laten zien dat hun inkoop ook iets terug doet naar de maatschappij. SROI gaat specifiek over meer werkgelegenheid creëren voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Zoals mensen in de bijstand.

Zo zet Het Rijk haar inkoopkracht in om deze groep mensen perspectief te bieden op werk, inkomen en participatie in de samenleving. Dit betekent dat van bedrijven die aanbestedingen doen bij overheidsinstellingen, verwacht wordt om 5% van de aanneemsom te besteden aan SROI.

In de praktijk blijkt dit echter niet altijd gemakkelijk te zijn. Veel bedrijven weten niet goed hoe ze SROI kunnen invullen. Vaak is er alleen tijdens de aanbestedingsfase aandacht voor SROI, waarna het belang ervan snel naar de achtergrond verdwijnt. Leveranciers missen vaak een sparringpartner binnen de gemeente met specialistische kennis over de mogelijkheden. Hoewel bijna elke gemeente een SROI-adviseur heeft, zie ik dat initiatieven stranden bij opdrachtgevers die niet thuis geven. Of niet weten hoe ze dit moeten aanpakken, of kandidaten die worden aangedragen en niet worden aangenomen.

Waar ligt de oplossing?

Een van de oplossingen ligt bij de ondernemers binnen sociale coöperaties. Een sociale coöperatie bestaat uit ondernemers die met behoud van uitkering een bedrijf opzetten. De leden van de soco zitten in de bijstand en ervaren vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze ondernemers bieden hun producten en diensten aan via het platform LaNSCO United. Op LaNSCO United vind je ondernemers uit de regio, en kunnen we ook landelijk samenwerken.

Het resultaat? Meer opdrachten resulteert in meer omzet, groei in ondernemerschap en zelfvertrouwen. En dus grotere kans om uit te stromen naar een volwaardig bedrijf. Dat is iets terugdoen aan een groep mensen die zich inzet om te groeien en kansen voor zichzelf en voor de sociale coöperatie creëert. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem een kijkje op LaNSCO United en ontdek dat deze ondernemers prachtige dienstverlening of producten aanbieden. Wij nodigen je uit om bij te dragen aan een inclusieve samenleving door samen te werken met ondernemers uit de sociale coöperaties die actief zijn in heel Nederland. 

Wil je jouw SROI-vraagstuk bespreken? Voor meer informatie over inkopen bij LaNSCO United kun je altijd contact opnemen met Linda Bood door te mailen naar linda@lansco.nl.