In een Sociale Coöperatie bouw je aan je toekomst op een manier die bij jou past

Ondernemen vanuit de bijstand

Als je vanuit de bijstand wil werken, kun je een baan in loondienst zoeken of zelfstandig gaan ondernemen. Maar wat als deze stap net te groot is om alleen te zetten en je tóch graag aan de slag wil met jouw kwaliteiten en ideeën? Ondernemen in een sociale coöperatie kan dan een oplossing zijn. In de vertrouwde omgeving van een sociale coöperatie kan jij jouw talenten gebruiken en bouwen aan jouw toekomst door met behoud van uitkering te ondernemen. Je doet waar je goed in bent terwijl je in jouw eigen tempo ondernemersvaardigheden leert. Hoe? Lees de verhalen van leden die je voorgingen.

Benieuwd naar meer inspirerende verhalen van sociale coöperaties en wat ze voor een lid kunnen betekenen? Bekijk de persoonlijke verhalen van Peyman, Bahra en Suhad.

Wat doet LaNSCO?

LaNSCO wil zoveel mogelijk mensen in de bijstand de kans bieden hun talenten en krachten te ontdekken en te benutten, zodat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Dit doen wij door sociale coöperaties en gemeentes te ondersteunen en hun succesvolle samenwerking te versterken. Zo werken wij naar een inclusieve samenleving.

Ondersteuning sociale coöperaties

Sociale coöperaties maken verschillende fases door. Bij de start, in overleg met de gemeente, bij het voeren van administratie, accepteren en afscheid nemen van leden, organiseren van activiteiten en beheren van huisvesting. Noem maar op! LaNSCO helpt Sociale Coöperaties met advies, bemiddeling, coaching en praktische tips. Wij hebben veel praktijkervaring en delen onze tips en kennis graag met initiatiefnemers en hun collega’s. Ook leggen we verbinding tussen coöperaties om ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het creëren van meer mogelijkheden voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Faciliterende rol van gemeentes

In Nederland zitten ruim 300.000 mensen langdurig in de bijstand. Veel van hen hebben moeite om passend werk te vinden, terwijl zij wel waardevolle kwaliteiten hebben die bijdragen aan de maatschappij. In steeds meer gemeenten ontstaan daarom sociale coöperaties: een plek waar mensen vanuit de bijstand een bedrijf kunnen starten. Vanuit de coöperatie zijn mensen op een ondernemende, praktische en duurzame manier in staat om weer te participeren in de maatschappij. De gemeente heeft een ondersteunende en faciliterende rol voor (toekomstige) sociale coöperaties. Ook leggen we verbindingen tussen gemeentes en coöperaties om ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het creëren van meer mogelijkheden voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. LaNSCO ondersteunt deze initiatieven én de gemeentelijke organisatie met advies en begeleiding vanaf de start.

Wil jij impact maken?

In Nederland bestaan al 25 sociale coöperaties. Laten we dat aantal komende jaren verdubbelen! Wil jij impact maken en ook een sociale coöperatie starten? Als initiatiefnemer zie je de waarde van participatie op de arbeidsmarkt, zelfs voor degenen die door omstandigheden moeite hebben om daaraan deel te nemen. Je erkent het verborgen talent van deze mensen en ziet een kans om hun leven te verbeteren door middel van een sociale coöperatie. Met jouw initiatief wil je hen helpen om vanuit een uitkering te ondernemen.

Als ondersteunende organisatie willen wij jou als initiatiefnemer van een sociale coöperatie begeleiden in de ontwikkeling en versterking ervan. Daarnaast bieden we jou de mogelijkheid om in contact te komen met ervaren collega-initiatiefnemers. Zij kunnen je waardevolle ideeën en praktische tips bieden op basis van hun eigen ervaringen. Denk hierbij aan voorbeelddocumenten, subsidieaanvragen en het opzetten van begrotingen bij de start van jouw sociale coöperatie. Samen zorgen we ervoor dat jouw initiatief goed van de grond komt.

Het laatste nieuws in Soco-land

Welke activiteiten ontplooien leden van sociale coöperaties? Wat zijn de mogelijkheden voor subsidie? Hoe ontwikkelt het fenomeen ‘Sociale Coöperatie’ zich in Nederland? Lees de inspirerende en leerzame verhalen over hindernissen voor en successen van sociale coöperaties en nieuws en andere informatie over mogelijke partners en sponsors. Bijdragen zijn welkom!

Op de hoogte blijven van het nieuws van LaNSCO? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacystatement.