Op 10 mei vond de Transitiearena Waardevol Werk plaats, georganiseerd door Movisie. Deze bijeenkomst stond dit keer in het teken van de werkwijze van sociale coöperaties als een voorbeeldroute voor Simpel Switchen. Mensen die vanuit een uitkering willen werken, ervaren drempels, waardoor de stap om te starten met werken groot is. Om deze obstakels weg te nemen en mensen te ondersteunen bij het vinden van passend werk, heeft het rijksoverheidsprogramma Simpel Switchen het doel om de overgang naar werk gemakkelijker te maken en flexibiliteit te bieden als het even niet lukt. Hierdoor kan iedereen deelnemen op de plek die op dat moment het beste bij hen past. Of het nu gaat om (vrijwilligers)werk, beschut werk of een dagbesteding.

Voorbeeldcasus de Blauwe Paraplu
Sociale coöperaties, waarin mensen met het behoud van uitkering ondernemen, zijn hierbij een mogelijke optie, maar nog vaak onbekend. Tijdens de bijeenkomst deelde Jessica de Ruijter namens LaNSCO en de Blauwe Paraplu inzichten over de beweging van sociale coöperaties. Ze benadrukte het voorbeeld van de Blauwe Paraplu in Amersfoort, die zowel een coöperatie als een stichting hebben. In de coöperatie zijn mensen actief die ondernemen met behoud van uitkering, terwijl de stichting onder andere oriëntatieprogramma’s en dagbesteding aanbiedt. Deelnemers kunnen gemakkelijk schakelen tussen de stichting en de coöperatie, wat flexibiliteit en diversiteit in mogelijkheden biedt.

Kennisdeling sociale coöperatie
Rudolf Everduim en Shirley Kambel waren aanwezig namens Expeditie038, de sociale coöperatie in Zwolle. Rudolf deelde inzichten over hoe Expeditie038 samenwerkt met verschillende organisaties in de stad en welke impact de deelname aan een sociale coöperatie heeft. De Transitiearena Waardevol Werk bood een platform om de waarde van sociale coöperaties als overstaproute te benadrukken. Movisie, als organisator van het evenement, speelde een belangrijke rol bij het bevorderen van kennisdeling en het bespreken van best practicus op het gebied van het overwinnen van drempels bij de overgang naar werk.

Met deze bijeenkomst hoopt Movisie de bekendheid van sociale coöperaties te vergroten en het potentieel van deze werkwijze voor Simpel Switchen. Lees ook de terugblik van deze bijeenkomst op de website van Movisie.