Marcel Bruin, een van de leden van sociale coöperatie Lichtpunt, heeft onlangs een klus uitgevoerd bij Nederland Kansrijk. Nederland Kansrijk is een alliantie van organisaties die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt. De bemiddeling is gedaan door Jessica de Ruijter van LaNSCO. Een samenwerking om trots op te zijn!

Al vier jaar zit Marcel Bruin in de bijstand. En hij wil er dolgraag uit! Marcel Bruin is grafisch vormgever. Helaas heeft hij een hele vervelende rug: de ene dag nergens last van en de andere dag ‘niet vooruit te branden’. Zijn rug zegt niks over zijn talent. Als hij in goeden doen is, maakt hij de beste, passende ontwerpen voor organisaties die hem inhuren. Via sociale coöperatie Lichtpunt ziet hij zijn uitweg uit de uitkering.

Flexibele werktijden haast onmogelijk bij werkgevers

Maar hoe komt hij dan in de bijstand terecht? “Heel simpel”, zegt Marcel, “werkgevers verwachten anno 2023 nog altijd dat je van negen tot vijf beschikbaar bent. Als je vraagt om flexibele werktijden, omdat je, zoals in mijn geval, fysiek niet in staat bent om op vaste werktijden te werken, dan zit er geen enkele werkgever op je te wachten.”

Een kans binnen de sociale coöperatie

“Heel eerlijk, ik ben het spuugzat, die uitkering. Gelukkig kreeg ik de kans deel uit te maken van een sociale coöperatie. Binnen zo’n coöperatie krijg je de kans om mét behoud van uitkering én onder begeleiding je eigen onderneming te starten en op te bouwen. Ik kan nu mijn eigen werktijden kiezen, laten zien waar ik goed in ben, terwijl ik meteen werk aan mijn persoonlijke doel: uit de uitkering komen!”

Mooie samenwerking

Nederland Kansrijk werkte onlangs nauw samen met Marcel. Via Lansco kwamen zij in contact met Marcel. Gezamenlijk bespraken we de opdracht die er lag: in het kader van de aankomende verkiezingen heeft Nederland Kansrijk een manifest opgesteld. Daar moest krachtig beeldmateriaal bij komen. Dat is gelukt! In nauw contact met korte lijntjes, luisteren, nadenken en snel schakelen kwamen Marcel en Nederland Kansrijk tot een ontwerp waar zij dik tevreden over zijn.

Geef talent een kans

Voor iedereen (werkgevers!) die talent in kwetsbare situaties een kans wil geven: neem eens contact op met een sociale coöperatie en stel je vraag. Daarmee help je linea recta iemand met het maken van de échte stap úit het systeem, naar de arbeidsmarkt.