Theo Vreugdenhil en Maarten Atsma zagen veel ongebruikt talent onder migranten. “Sameer bijvoorbeeld, hij werkte in Pakistan als manager in de horeca en kan heerlijk koken. Ondertussen is het enige werk wat hij kan krijgen lopendebandwerk bij PostNL. Dat klopt toch niet? Dus dat we wat wilden doen was duidelijk.” Ze zijn in Nieuwegein een Kringloopwinkel gestart met een sociale coöperatie erbij, genaamd Stekup – sociale coöperatie.

Waarom is een sociale coöperatie juist ook een goed idee voor migranten?

“De afstand tot de arbeidsmarkt is bij hen nog groter door taal- en cultuurverschillen en de psychosociale problemen waar ze mee worstelen. De begeleiding die ze krijgen is vaak sterk taak- en doelgericht: zo snel mogelijk werk vinden. Er zit druk achter en er is geen tijd om te kijken naar hun talent, laat staan om te zoeken naar werk waarvoor ze intrinsiek gemotiveerd zijn.

Wij willen hier juist ruimte en tijd voor maken. Waar Nederland sterk taakgericht is, is resultaat boeken in de landen waar zij vandaan komen vaak slechts een bijkomstigheid. Het sociale aspect is zoveel belangrijker, sterker nog: het is bij uitstek het ingrediënt om tot bloei te komen. Daar sluit een sociale coöperatie naadloos bij aan, want je doet het echt samen.”

StekUp is de winnaar van de jongereprijs 2020, gefeliciteerd!

Lees het inspirerende verhaal van Stek Up verder in dit artikel.

Foto: © Sandra Haverman