Wat een bijzonder jaar was 2023 voor ons allemaal bij LaNSCO!

Het markeerde het tienjarig jubileum van de allereerste sociale coöperatie, de Vrije Uitloop in Breda. Op 7 november hebben we groots het tienjarig bestaan van sociale coöperaties gevierd in Amsterdam, met een dag vol inspirerende optredens en verhalen van leden van verschillende sociale coöperaties.

Maar de festiviteiten hielden niet op, want eind november vierde de Vrije Uitloop haar tienjarig bestaan opnieuw. Tot grote verrassing werden de oprichters, Hans Udo en Erna Smeekens, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een welverdiende erkenning voor hun baanbrekende werk. Een andere prachtige mijlpaal was onze overwinning in de Nederlandse finale van de European Enterprise Promotion Award, in de categorie Inclusief Ondernemen.

Binnen LaNSCO hebben we afgelopen jaar niet stilgezeten. We hebben hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende tools om de sociale coöperatiebeweging verder te ondersteunen en te professionaliseren. Zo introduceren we een onboardingstraining voor startende soco’s en lanceren we in 2024 de LaNSCan-scan, die als waardevol instrument zal dienen. En alsof dat nog niet genoeg is, sluiten we het jaar af met een knaller! In samenwerking met de Vriendenloterij richten we het LaNSCO-fonds op. Hier kunnen zowel startende sociale coöperaties als bestaande soco’s in 2024 een aanvraag indienen voor extra ondersteuning.

Mocht je ons werk en de sociale coöperatieve beweging een warm hart toedragen en willen ondersteunen? Dan kan dat nu ook met ons Vrienden van-programma. Word onze vriend en maak impact! Zodat nog meer mensen hun waardevolle plek in de samenleving vinden.

Met volle tevredenheid kijken we terug op 2023 en kijken we vol enthousiasme uit naar het nieuwe jaar. Samen zetten we ons in voor een nog succesvollere toekomst voor sociale coöperaties. Op naar een geweldig 2024!